Scones

   Scones to puszyste ciastka maślankowe, bułeczki. Mają raczej neutrany smak, więc  gotowe bułki najlepiej podawać z gęstym serkiem i dżemem albo masłem orzechowym i czekoladą. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson 'Kuchnia'.
 Składniki na około 16 scones:
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki winianu potasu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g masła
  • 25 g miękkiej margaryny
  • 300 ml maślanki
Do miski przesiać mąkę z sodą i winianem. Dodać tłuszcz, posiekać i rozetrzeć z mąką jak kruszonę, wlać maślanę i zagnieść ciasto.  Rozklepać na grubość około 4 cm i szklanką wykrawać ciastka (około 15 sztuk). Piec 10- 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam scones. Najlepsze dla mnie robi moja mama, ale Twoje wyrosły idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. sconsy - bardzooo je lubię ,są takie smaczne ;D idealne na śniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, nigdy takich nie jadłam... winian potas? pierwsze słyszę... hmmm muszę sobie o nim poczytać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O dawno nie robiłam tych 'bułeczek' ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam takich bułeczek...:(

    OdpowiedzUsuń