Drożdżówki z jabłkami

  
ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki
  • szklanka mleka
  • 60 g oleju
  • 15 g świeżych lub 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
Drożdże (świeże) rozetrzeć z cukrem, dodać do letniego mleka. Do miski przesiać mąkę (jeżeli używacie suchych drożdży teraz wymieszajcie je z mąką i cukrem), dodać rozczyn drożdżowy i olej, wymieszać łyżką, zagnieść i wyrobić ciasto. Odłożyć na około 1, 5  godziny, do podwojenia objętości.

nadzienie jabłkowe:
  • 2 duże jabłka
  • sok z 1/4 cytryny
  • łyżeczka cynamony
  • łyżka cukru
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć w mieszance cukru i cynamonu.

kruszonka:
  • 4 łyżki mąki
  • 2- 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Masło posiekać z mąką, dodać cukier i pocierać palcami, aż do powstania kruszonki.
Ciasto podzielić na 10- 12 części, formować drożdżówki i spłaszczać na blasze. Odłożyć na 15- 30 minut, żeby podrosły. Na cieście ułożyć jabłka.  Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!

 

10 komentarzy: