Pralinki orzechowe

   Kolejne domowe trufle, tym razem z nadzieniem orzechowym. Specjalnie dla tych z Was, którzy są fanami masło orzchowego i samych orzechów :) Gotowe pralinki są miękkie, pachną i smakują orzechowo i są otoczone chrupiącą skorupką z czekolady, ale możecie je też obtoczyć w posiekanych orzechach albo kakao.


nadzienie:
  • 2- 3 łyżki masła orzechowego
  • łyżka masła
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • szklanka orzechów laskowych
  • 2- 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
1/4 wszystkich orzechów posiekać, resztę zemleć w malekserze. Dodać masło, masło orzechowe, cukier puder, cukier z wanilią i sól, zmiksować na gładką pastę. Włożyć do lodówki na 15- 20 minut.
Gdy ciasto zgęstnieje formować kulki (około 15, wielkości orzecha włoskiego). Mrozić około 10 minut.

polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
W kąpieli wodnej roztopić masło z połamaną na kostki czekoladą. Każdą schłodzoną kulkę zanurzać w czekoladzie i delikatnie odkładać na papier do pieczenia. Schłodzić przez 5- 10 minut. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Czyli coś w sam raz dla mnie, bo lubię zarówno masło orzechowe, jak i same orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podałaś bardzo fajny przepis na pyszne , domowe pralinki do wykonania których nie są potrzebne specjalne foremki ...
    piękne światło na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne wyglądają:) chętnie bym ukradła jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne pralinki , orzechowa pychotka !

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, pyszności! W dodatku wyglądają tak ładnie...

    OdpowiedzUsuń
  6. orzechowe coś dla mnie, uwielbiam :)
    fantastyczne fotki!

    OdpowiedzUsuń