Rolada czekoladowa




biszkopt:
  •  3 jajka
  • 1/4- 1/3 szklanki wody
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4- 5 łyżek kakao
Białka jaj ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach. Blachę (20x40) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Piec 15- 17 minut w pierkarniku rozgrzanym do 200 stopni. Biszkopt delikatnie wyjąć z blaszki, oderwać od niego papier do pieczenia, ułożyć na ściereczce i zawinąć w rulon.

krem czekoladowy:
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g kremówki, schłodzonej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka żelatyny
  • 3- 4 łyżki wrzątku lub zaparzonej kawy
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Żelatynę zalać wrzątkiem i lekko przestudzić. Serek mascarpone ubić z kremówką na puszystą masę, dodać czekoladę, kakao, cukier i rozpuszczoną żelatynę, zmiksować. Gotowym kremem posmarować biszkopt i ponownie zwinąć w roladę. Chłodzić minimum 2 godziny, a najlepiej całą dobę. Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Rajciu, jak to wygląda! Piękne zdjęcia i na pewno przepyszna rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie Ci wyszła, mnie czasami się jeszcze łamie, muszę dość do wprawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu idealna i pod względem formy i smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj pyszności...nigdy nie robiłam rolady. Ciągle uważam, że jest to ciasto dla wprawionych cukierników ;) Piękne zdjęcia.
    Zdradź proszę tajemnice gdzie kupiłaś ten śliczny talerzyk :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerzyk jest ze sklepiku "Retro" w Starym Browarze, w Poznaniu :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. wygląda pysznie! myślę, że ten krem jest ultra dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyszła ci idealnie , jest genialna !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie! Tyle czekolady, mmm... I taka ładnie zawinięta, idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. aż czuję jak rozpływa mi się to w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoja wygląda idealnie. Moje ciasto jest twarde. No i słabo rozmieszała mi się żelatyna... poza tym jest obłędne. krem wylizałam z miski do czysta :)

    OdpowiedzUsuń