Makowiec zawijany

   Moja propozycja na świąteczny stół to drożdżowy makowiec- strucla z makiem. Jeżeli macie ochotę, do surowej masy makowej dodajcie pokrojone w kostkę jabłka lub posiekane orzechy i suszone bakalie. Będzie świetnie smakował posypany cukrem podrem, polany lukrem albo udekorowany masą marcepanową! 
 
ciasto:
  • 500 g mąki 
  • 50 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka
 Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, pozostały wymieszać z mąką. Do mleka dodać pastę drożdżową, wymieszać, dodać do mąki razem z jajkami i roztopionym, przestudzonym masłem. Wszystko wymieszać dłonią i dobrze wyrobić. Odłożyć do wyrastania na około 1,5 godziny, powinno podwoić swoją objętość (moje wyrastało prawie 3).

nadzienie:
  • 600- 700 g masy makowej 
  • 2 białka
  • opcjonalnie: 50 g ulubionych bakalii
 Białka ubić na sztywną pianę (możecie do nich dodać szczyptę soli, wtedy na pewno nie opadną). Dodać drobno posiekane bakalie i masę makową, delikatnie wymieszać.


Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części (z tych proporcji wychodzą 2 makowce), każdą z nich jeszcze na 5. Kolejno rozwałkowywać na grubość około 2 mm, tak, by długość była 3 razy większa niż szerokość. Nakładać cienką warstwę masy makowej, zwijać w ruloniki i piętrowo układać w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce. Odstawić jeszcze na 20- 30 minut, by podrosło. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Smacznego!
 

11 komentarzy: