Piernikowe babeczki renifery



piernikowe babeczki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka octu
  • 1 szklanka mleka
  • łyżka płynnego miodu 
Wszystkie składniki energicznie wymieszać w misce, nalewać do papilotek (około 15) do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

krem:
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • łyżka cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone lub twarogu serniowego
Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzuć. Dodać cukier puder i serek, wymieszać (lub zmiksować) na gładką masę.

dodatkowo:
  • kolorowe draże
  • około 50 g białej czekolady
  • około 30 g gorzkiej czekolady
Na każdą wystudzoną babeczkę nakładać porcję kremu, delikatnie rozsmarowywać. W dwóch naczyniach rozpuścić- oddzielnie- białą i gorzką czekoladę, umieścić w rękawie cukierniczym lub foliowym woreczku z nacięciem na rogu. Na warstwie kremu umieszczać kropelki białej czekolady, a po jej zastygnięciu kropeki gorzkiej, jako źrenice. Między nimi ułożyć draże (w formie nosów). Smacznego!
 
 

7 komentarzy: