Moja propozycja na świąteczny stół to drożdżowy makowiec- strucla z makiem. Jeżeli macie ochotę, do surowej masy makowej dodajcie pokrojone w kostkę jabłka lub posiekane orzechy i suszone bakalie. Będzie świetnie smakował posypany cukrem podrem, polany lukrem albo udekorowany masą marcepanową!
- 500 g mąki
- 50 g masła
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 250 ml letniego mleka
- 2 jajka
nadzienie:
- 600- 700 g masy makowej
- 2 białka
- opcjonalnie: 50 g ulubionych bakalii
Białka ubić na sztywną pianę (możecie do nich dodać szczyptę soli, wtedy na pewno nie opadną). Dodać drobno posiekane bakalie i masę makową, delikatnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części (z tych proporcji wychodzą 2 makowce), każdą z nich jeszcze na 5. Kolejno rozwałkowywać na grubość około 2 mm, tak, by długość była 3 razy większa niż szerokość. Nakładać cienką warstwę masy makowej, zwijać w ruloniki i piętrowo układać w wysmarowanej masłem lub olejem keksówce. Odstawić jeszcze na 20- 30 minut, by podrosło. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Pozostawić w piekarniku do przestudzenia. Smacznego!
aż brakuje mi słów, taki piękny ten makowiec!:)
OdpowiedzUsuńPiękny ! Może jednak upiekę makowiec na święta ?
OdpowiedzUsuńPrzepiękny jest. :)
OdpowiedzUsuńjakie oryginalne zawijaski! śliczny :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda dzięki tym rulonikom ;)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda ;)
OdpowiedzUsuńależ ładnie wyszedł ten wzorek w środku!
OdpowiedzUsuńsuper;)
jaki cudny wzorek ma w środku :)
OdpowiedzUsuńbardzo interesujące wnętrze :]
OdpowiedzUsuńFantastycznie to wymyśliłaś! I wykonałaś, oczywiście :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny makowiec ! Coś fantastycznego !!!!
OdpowiedzUsuń