Domowe krówki czekoladowe


    W smaku przypominają krówki, są ciągnącę, mocno czekoladowe i bardzo słodkie! Ważne, że nie scukrzają się po zastygnięciu, tak jak przy cukierkach na bazie mleka, cukru i masła. Możecie modyfikować ich smak, chociażby zmieniając rodzaj czekolady na mleczną czy białą. Dodajcie też swoje ulubione przyprawy, na przykład chilli i imbir, albo obtoczcie wirórkach kokosowych lub kolorowej posypce :)

  • 200 g gorzkiej czekolady (użyłam połowy)
  • 100 ml kremówki
  • 100 g cukru
  • 100 g glukozy
Zagotować śmietankę, cukier i glukozę. Po momencie zawrzenia gotować jeszcze 3 minuty, ciągle mieszając. Potem zdjąć z ognia, dorzucić połamaną na kostki czekoladę, mieszać aż do jej rozpuszczenia i energicznie ubić trzepaczką albo zmiksować. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych foremek. Odłożyć do zastygnięcia na 2- 3 godziny (w temperaturze pokojowej) lub na 30 minut do lodówki. Smacznego!

 

13 komentarzy: