Domowe krówki czekoladowe


    W smaku przypominają krówki, są ciągnącę, mocno czekoladowe i bardzo słodkie! Ważne, że nie scukrzają się po zastygnięciu, tak jak przy cukierkach na bazie mleka, cukru i masła. Możecie modyfikować ich smak, chociażby zmieniając rodzaj czekolady na mleczną czy białą. Dodajcie też swoje ulubione przyprawy, na przykład chilli i imbir, albo obtoczcie wirórkach kokosowych lub kolorowej posypce :)

  • 200 g gorzkiej czekolady (użyłam połowy)
  • 100 ml kremówki
  • 100 g cukru
  • 100 g glukozy
Zagotować śmietankę, cukier i glukozę. Po momencie zawrzenia gotować jeszcze 3 minuty, ciągle mieszając. Potem zdjąć z ognia, dorzucić połamaną na kostki czekoladę, mieszać aż do jej rozpuszczenia i energicznie ubić trzepaczką albo zmiksować. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowych foremek. Odłożyć do zastygnięcia na 2- 3 godziny (w temperaturze pokojowej) lub na 30 minut do lodówki. Smacznego!

 

13 komentarzy:

  1. ekstra, cos dla moich łasuchów.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale śliczne zdjęcia...ja dalej trzymam się tego, że nie jem słodyczy....więc tylko oglądam...

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, domowe krówki :)) coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe krówki widziałam, ale czekoladowych jeszcze nie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wyglądają! Zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. rozpływam się jak patrzę na te czekoladowe cudeńka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. chciałabym aby taka czekoladowa słodkość rozpłynęła mi się na języku :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na takie czekoladki!!!

    OdpowiedzUsuń