Domowe Knoppersy

    Na pewno znacie te wafelki. Składają się z dwóch pysznych mas, jak w oryginale- jedna z nich zrobiona jest głównie z masła i mleka w proszku, natomiast druga, to nutella z dodatkiem mielonych i siekanych orzechów laskowych. Obie leżą między trzema wafelkami- by były bardziej chrupiące podpieczcie je przez kilka minut w piekarniku. Całość oblana jest czekoladą i  stanowi świetny prezent, chociażby na Mikołajki. Jeżeli lubicie robić słodycze w domu koniecznie spróbujcie też pralinek Bounty i ciasta 3 bit :)
masa mleczna:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 175 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku
Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.
Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować.


masa z nutelli:
  • 80 g masła
  • 200 g nutelli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g orzechów
Masło, nutellę, kakao zmiksować, na koniec dodać zmielone i posiekane orzechy, wymieszać.

ponadto:
  • 3  wafle tortowe
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • łyżka masła
Pierwszy wafel położyć na deseczce, posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć kolejnym waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki (kremy po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej). Po stężeniu i sklejeniu się wafli posmarować je płynną czekoladą od strony kremu mlecznego (czekoladę gorzką, mleczną i masło stopić w kąpieli wodnej i wymieszać). Poczekać, aż czekolada stężeje, pokroić na kwadraty.

13 komentarzy:

  1. Zawsze bym wybrała takie domowe wersje kupnych słodyczy!

    OdpowiedzUsuń
  2. wow to musi smakować fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. masa mleczna.. na pewno jest pyszna!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają smacznie, a oryginał lubię, a wiadomo,że domowe najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najchętniej wypróbowałabym przepisu i na Bounty, i na 3Bita, i na Knoppersa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają o niebo lepiej niż te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aaaaaaaaaaaaaaaa! cudowny przepis.. jak zwykle Twoje słodkości powalają mnie na kolana ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny przepis i zdjęcia piękne, aż chce się zjeść je:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ przepysznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam,
    zapraszam do siebie na bloga - tam dla Ciebie mała niespodzianka ;)

    OdpowiedzUsuń