Ciasto czekoladowe ze skórką pomarańczy- bez jajek

    Puszyste, lepkie ciasto, oblane czekoladową polewą. Skórka i sok z pomarańczy nadają mu kwaskowatości i fajnego aromatu. Samo ciasto pięknie pachnie kakao, a czekolada chrupie przy jedzeniu :)

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka octu
  • szklanka mleka
  • skórka z 1 pomarańczy

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • łyżeczka masła

 W oddzielnych miskach wymieszać suche i mokre składniki ciasta, połączyć i przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sok z pomarańczy i masło, wymieszać, polać wystudzone ciasto. Pozostawić do zastygnięcia.

10 komentarzy:

  1. takie ciężkie czekoladowe ciasta lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrusowe smaczki jak najbardziej pożądane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomarańcza z czekoladą to naprawdę zgrany duet ;)
    pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląd tego ciast mówi sam za siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie czarne o intensywnym aromacie konkret!

    OdpowiedzUsuń
  6. zdjęcia tak obłędne, że od razu chce się takiego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  7. moc czekolady i pomarańcza tu idealnie pasuje ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Zostałaś u mnie o tagowana . Zobacz na http://nutinkowewypieki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń