Jeżyki- ciasteczka najeżone bakaliami

     Może pamiętacie te ciastka? Ciągliwa, karmelowa masa z mnóstwem bakalii na chrupiący ciastku, a wszystko to oblane czekoladą. Słodkie, z rodzynkami, fistaszkami, nerkowcami, orzeszkami laskowymi, chrupiącymi herbatnikami i miękkim, preparowanym ryżem. Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego do zrobienia bez piekarnika spróbujcie jeżyków! :)


  • 400 g mleka skondensowanego
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g herbatników
  • 50 g ryżu preparowanego
  • 150- 200 g ulubionych bakalii

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
Bakalie i herbatniki posiekać. Mleko podgrzać z czekoladę, gdy zgęstnieje (po około 5 minutach) dodać ryż, herbatniki i bakalie, wymieszać. Łyżką porcjować pojedyńcze ciastka (około 20). Chłodzić 20- 30 minut. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem, oblewać ciastka i znów chłodzić przez kilkanaście minut. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Pycha! Uwielbiam jeżyki! Jedne z moich ulubionych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no kupne jeżyki to się przy tych zdecydowanie chowają ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mm te oryginalne to moje ulubione dlatego skusze się na Twoją wersję! ;)

    OdpowiedzUsuń