Lekka i puszysta- z tego ciasta z powodzeniem zrobicie też pyszną chałkę czy pojedyńcze drożdżówki! Świetnie smakuje jescze ciepła, popijana sielską szklanką mleka lub kakao :) Ułóżcie na niej ulubione, sezonowe owoce, póki jeszcze są, skuście się na zrobienie własnej- może z truskawkami (jeśli jeszcze znajdziecie) albo jagodami? ;)
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać 3 łyżkami wody i wymieszać z łyżeczką mąki. Odstawić, aż drożdże zaczną fermetnować (około 10 minut).Przez ten czas mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Potem dodać rozczyn, mleko i olej. Wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć na 1- 1,5 godziny, przykryte ściereczką. Ciasto delikatnie przełożyć do natłuszczonej (olejem lub masłem) formy (20 x 20) i znów odłożyć na 15- 30 minut. Przez ten czas przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką i cukrem, wymłuskać tak, by powstała kruszonka. Ciasto obsypać owocami, posypać kruszonką i piec 35- 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!
- 35 g świeżych drożdży
- 450- 500 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 50 ml oleju
- szklanka letniego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- koszyczek malin
- opakowanie borówek (250 g)
- garść jeżyn lub porzeczek
- 50 g masła
- 2/3 szlanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
Jakie urocze te zdjęcia. Uwielbiam stokrotki. :) A drożdżówka musi być pyszna. Szkoda, że drożdżowe mi nie wychodzą zbyt często.
OdpowiedzUsuńto wyjdzie, gwarantuję! :)
UsuńSkusiłabym się i z jagodami, i z truskawkami!
OdpowiedzUsuńzdjecia jak zawsze rewelacyjne, a drożdżówki uwielbiam *.*
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńfoty^^ ♥
OdpowiedzUsuń:o
zakochalam sie w zielonym talerzyku:)
OdpowiedzUsuńdrożdżówkowe lato. jest piękne.
OdpowiedzUsuńale pieknie wygląda!
OdpowiedzUsuńZawsze zachwycasz zdjęciami:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda:)
Mmm jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńpuchata , z owocami tzn. przepysznie !
OdpowiedzUsuńrzeczywiście puszysta ;) w sam raz na śniadanie;) a taka cieplutka najlepsza;)
OdpowiedzUsuńkusząco wygląda ta drożdżówka. a zdjęcia urocze ;).
OdpowiedzUsuńsuper przepis :) na pewno spróbuję !
OdpowiedzUsuń