Drożdżówka z owocami leśnymi- bez jajek

    Lekka i puszysta- z tego ciasta z powodzeniem zrobicie też pyszną chałkę czy pojedyńcze drożdżówki! Świetnie smakuje jescze ciepła, popijana sielską szklanką mleka lub kakao :) Ułóżcie na niej ulubione, sezonowe owoce, póki jeszcze są, skuście się na zrobienie własnej- może z truskawkami (jeśli jeszcze znajdziecie) albo jagodami? ;)

 

  • 35 g świeżych drożdży
  • 450- 500 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 50 ml oleju
  • szklanka letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  
  • koszyczek malin
  • opakowanie borówek (250 g)
  • garść jeżyn lub porzeczek
  •  
  • 50 g masła
  • 2/3 szlanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
 
   Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, zalać 3 łyżkami wody i wymieszać z łyżeczką mąki. Odstawić, aż drożdże zaczną fermetnować (około 10 minut).Przez ten czas mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą. Potem dodać rozczyn, mleko i olej. Wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć na 1- 1,5 godziny, przykryte ściereczką. Ciasto delikatnie przełożyć do natłuszczonej (olejem lub masłem) formy (20 x 20) i znów odłożyć na 15- 30 minut.  Przez ten czas przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką i cukrem, wymłuskać tak, by powstała kruszonka. Ciasto obsypać owocami, posypać kruszonką i piec 35- 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Jakie urocze te zdjęcia. Uwielbiam stokrotki. :) A drożdżówka musi być pyszna. Szkoda, że drożdżowe mi nie wychodzą zbyt często.

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłabym się i z jagodami, i z truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjecia jak zawsze rewelacyjne, a drożdżówki uwielbiam *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. zakochalam sie w zielonym talerzyku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. drożdżówkowe lato. jest piękne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze zachwycasz zdjęciami:)
    Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. puchata , z owocami tzn. przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  8. rzeczywiście puszysta ;) w sam raz na śniadanie;) a taka cieplutka najlepsza;)

    OdpowiedzUsuń
  9. kusząco wygląda ta drożdżówka. a zdjęcia urocze ;).

    OdpowiedzUsuń
  10. super przepis :) na pewno spróbuję !

    OdpowiedzUsuń