Ciasteczka Apple Pie

    Zabierzcie je do szkoły lub pracy, małe, lekkie ciasteczka na pewno zmieszczą się w plecaku :) Bez zagniatania, i chłodzenia, szybkie, bo skorzystałam z gotowego ciasta francuskiego. Są bardzo dobre, z jabłkiem i aromatem cynamonowo waniliowym- mini szarlotki na zimno.



  • opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
  • 2- 3 jabłka
  • łyżka cukru, najlepiej brązowego
  • łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • opcjonalnie: ziarenka z 1/4 laski wanilii

Jabłka obrać, pokroić w 2- 3 mm plastry, z każdego kieliszkiem wyciąć kółeczka. Szklanką wyciąć koła z ciasta. Cukier, cynamon i wanilię wymieszać (utrzeć) w miseczce. Na połowę kół z ciasta położyć części jabłek zanurzone w cynamonowej mieszance, przykryć pozostałymi i skleić. Układać na blasze wyłożonei papierem do pieczenia, piec 10- 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Chętnie bym się poczęstowała:)
    Ja planuję upiec sobie jakieś ciasteczka na piątkowe drugie śniadanko:)
    Może wypali.. jak będę mieć czas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jabłkowe w szkole do ręki ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki mini-szarlotki - cudnie się prezentują. :) Pomysłowy deser.

    OdpowiedzUsuń
  4. szarlotki w wersji mini są takie ładne

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo fajny pomysł. mam ciasto francuskie w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie małe śliczne ciasteczka

    OdpowiedzUsuń