Bagietki żytnie z curry i ziołami

    Bagietki z curry, papryką słodką i chilli oraz przyprawami. Użyłam do nich rozmarynu, majeranku, oregano i tymianku, a Wy możecie dodać do nich te zioła, której lubicie najbardziej. Są dość ostre i bardzo aromatyczne. Jeszcze gorące najlepiej posmarować masłem albo śmietankowym twarożkiem :)



  • szklanka mąki żytniej, typ 720
  • szklanka mąki pszennej, typ 650
  • 10 g drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek 
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonego curry
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • szczypta mielonego chilli
  • 4 łyżeczki mieszanki ulubionych ziół
   

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę, odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i przyprawami, dodać oliwę i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, odstawić na około godzinę przykryte ściereczką. Po tym czasie podzielić na 3 części, formować wałek i nacinać. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znów odstawić na około 15 minut. Piec 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. pysznie wygladają, a ten kolor.. piękny!

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie pochrupałabym taka bagietkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też chętnie taką bagietkę skosztuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. poproszę taką bagietkę na śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham curry i żytnie pieczywo, mniaam <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham curry i żytnie pieczywo, mniaam <3

    OdpowiedzUsuń