Wilgotna babka czekoladowa- bez jajek

     Na tyle wilgotna, że patrząc na nią wydawała się surowa.  Jest pyszne (również w formie muffinek i keksu) i dorównuje nie jednemu jajecznemu wypiekowi!


  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru, najlepiej brązowego
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka



   Oddzielnie wymieszać suche i mokre składniki, połączyć. Ciastem napełnić natłuszczoną foremkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Przestudzoną babkę polecam oblać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i udekorować owocami. Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Już sobie wyobrażam jak ten kawałek ciasta rozpływa się w moich ustach..

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, "tu" ładnie brzmi :) "Tu" i bardzo się cieszy, że ciasto tego "tu" tak bardzo smakuje. Dla tego "tu" jest prawdziwą przyjemnością, że coraz więcej osób docenia, że bez jajek też się da upiec ciasto i to jeszcze pyszne.
    "Tu" pozdrawia!

    OdpowiedzUsuń
  3. szykuje skladniki i di roboty...;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, rzeczywicie wilgotna, ale tylko 1 dnia, bo na 2 jest bardzo sucha. Dodałam tyle samo białego cukru co w przepisie i jest za słodka, także sprawdza się teoria, ze brazowy cukier jest mniej słodki niz biały;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wlasnie skaczylismy smakowac babki wszyscy zachwyceni polecam przepis dalej przedewsitkim osoba ktorzy maja lewe rece do wypieku jak ja ... ale wyszlo mi i jestem zadowolona mniamniam

    OdpowiedzUsuń