Lodowy blok czekoladowy

   Podobno smak dzieciństwa. Pierwszy raz zrobiłam go z prezentu- kilograma mleka w proszku. Obłędnie czekoladowy, apetycznie ciemny, mocno (nie)dietetyczny, naprawdę przepyszny!  Przepis znalazłam na kotlet.tv i raczej przesadziłam z kakao;)

  • 250 g masła lub margaryny
  • 500 g mleka w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru lub cukru pudru
  • 6 łyżek kakao
  • 450 g herbatników
  • garść orzechów włoskich


  • Do rondelka wlać wodę, wrzucić tłuszcz, gotować do rozpuszczenia masła. Potem dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia. Do mieszanki dodać kakao, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Przez ten czas 1/2 herbatników pokruszyć bardzo drobno, wymieszać z mlekiem w proszku. Zawartość rondelka przelać do miski z suchymi składnikami, wymieszać na gładką masę, przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pozostałe herbatniki powciskać do masy i wyrównać ją zwilżoną dłonią. Wstawić do zamrażarki na 1- 3 godziny. Kroić ostrym nożem. Smacznego!

    6 komentarzy:

    1. Niezła dawka kalorii, ale czy to ma znaczenie? :)

      OdpowiedzUsuń
    2. trafiłaś jak ulał dzisiaj z tym blokiem lodowym:) nie dość, że zimne, to poprawia humor!:)

      OdpowiedzUsuń
    3. uwielbiam :)
      dobre też z dodatkiem żurawiny i innych bakalii

      OdpowiedzUsuń
    4. łoo.. ale czarny xd
      blok lodowy idealny na dziś! u mnie ponad 35 stopni, uff..

      OdpowiedzUsuń
    5. ale ciemny :o Świetny jest! :)

      OdpowiedzUsuń