Chleb żytni




 
Składniki:
  • 500 g mąki żytniej, typ 720
  • 10 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać połową szklanki letniej wody, dodać 2 łyżki mąki i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną już pracować, dodajemy je do miski z mąką i solą, wyrabiamy ciasto dodając pozostałą wodę oraz oliwę. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze odchodzić od dłoni. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy tak na około 1 - 1,5 godziny czekając, aż podwoi swoją objętość.  Z tak przygotowanego ciasta formujemy bochenek, nacinamy, by nie popękał. Ułożony na blasze chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy około 50 minut. Smacznego!

3 komentarze:

  1. wygląda pięknie, nie sposób się oprzeć - szczególnie tej chrupiącej skórce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz to ja skorzystam z przepisu :)Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń