Składniki:
- 500 g mąki żytniej, typ 720
- 10 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać połową
szklanki letniej wody, dodać 2 łyżki mąki i odstawić zaczyn w ciepłe miejsce.
Gdy drożdże zaczną już pracować, dodajemy je do miski z mąką i solą, wyrabiamy
ciasto dodając pozostałą wodę oraz oliwę. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze
odchodzić od dłoni. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy tak na około 1 -
1,5 godziny czekając, aż podwoi swoją objętość. Z tak przygotowanego ciasta formujemy bochenek, nacinamy, by nie popękał. Ułożony na blasze chleb
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy około 50 minut. Smacznego!
wygląda pięknie, nie sposób się oprzeć - szczególnie tej chrupiącej skórce :)
OdpowiedzUsuńTeraz to ja skorzystam z przepisu :)Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń