Właściwie nie przypominają chipsów, brak mi jednak pomysłu na tytuł, który zachęciłaby Was do ich przygotowania, a naprawdę warto! Świetnie nadadzą się do wszelkiego rozdaju dipów, sosów czy po prostu kiełbasek z ketchupem;)
Składniki:
- 375- 400 g mąki
- 220 ml wody
- 60 g rozpuszczonego masła
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka soli lub ulubionych ziół
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać podgrzaną wodę, wymieszać, odstawić na chwilę- przez ten czas
przesiać mąkę. Do mąki dodać mleko z drożdżami oraz masło i sól.
Wymieszać łyżką i na blacie dobrze wyrobić ciasto. Odłożyć na 2- 4 godzin,
przykryte ściereczką. Potem ciasto cienko rozwałkować wycinać szerokie paseczki .
Odłożyć na 15. Przez ten czas rozgrzać grilla, tacki natłuszczyć. Grillować 5- 12 minut bez pokrywy, w trakcie obracając. Smacznego!
Ale pomysłowe :) Nie jadam chipsów, ale na te bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuń