Ciasteczka przez maszynkę - bez jajek

   Przepsi wymyśliła moja Mama- wrzucając do miski wszystko co zalega w lodówce i szaflach- resztkę kefiru, mąkę (po trochu w każdym opakowaniu), końcówki cukru, cukru waniliowego, proszku i sody, a także masło i margarynę. Są kruchutkie, no i mają ten "maszynkowy" urok;)




Składniki:
  • 450- 500 g mąki (może być też domieszka pełnoziarnistej)
  • 100 g masła lub/i margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki kefiru, maślanki lub śmietany
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczku cukru waniliowego
  • opcjonalnie: dżem
Wszystkie składniki łączymy w misce (nie trzeba się bawićw siekanie, przesiewanie itp.) i przeciskamy przez maszynkę. Odcinamy ciasteczka, nakładamy na nie dżem- ja robiłam to rękawem). Pieczemy 20- 30 minut w 200 stopniach. Smacznego!

1 komentarz: