Aromatyczne, malionowe ciasteczka na patyku. Od tradycyjnych cakepops różni je nutka gruszki, u mnie- w korzennej zalewie. Pomysł przywędrował jakiś czas temu zza oceanu, a teraz nasza bloggostrefa oczarowuje smakami i dekoracją;)
- 150 g ciastek digestive lub herbatników
- 50 g serka mascarpone
- 170 g mlecznej czekolady
- 2 łyżki dżemu malinowego
- połowka gruszki w korzennej zalewie lub syropie
- łyżeczka cukru z wanilią
- maliny, gruszki z puszki lub cukrowa posypka do dekoracji
Połowę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka zmielić w malakserze dodać pozostałe składniki, zmikasować. Z masy uformować z 7- 10 kulek. Rozpuścić pozostałą część czekolady. Patyczki do cakepops zanurzyć w czekoladzie, każdy wbijać do 2/3 wysokości trufli. Chłodzić 20- 35 minut. Po tym czasie każdego lizaka zanurzać w czekoladzie, młuskając o rant, by jej nadmiar spłyną. Dekorować owocami lub posypką, dobrze schłodzić. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz