Ratatouille z papryką

 Ratatouille, czyli po polsku "ratatuj" składa się głównie z warzyw, nie zawiera mięsa-  jest to więc danie wegetariańskie. Wszystkie składniki podsmażamy w odpowiednie kolejności, dusimy i gotowe!

Składniki:
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 bakłażan
  • 1 niewielka cukinia
  • 500 g sparzonych i obranych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • po 2 łyżeczki: rozmarynu, tymianku, majeranku
  • oliwa do smażenia
 Cebulę, czosnek obrać. Paprykę (proponuję pozostawić "czapeczki"), cukinię, pomidory, cebulę pokroć w kostkę. Na oliwie podsmażać kolejno: cebulę, paprykę, cukinię i bakłażana, pokrojonego tuż przed smażeniem- inaczej zbrązowieje- i wrzucać do garnka. Wszystko dusić z przyprawami, około 20 minut. Proponuję podować w miseczkach i przykrywać "czapeczkami" z papryki:) Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz