Pomarańcza i rukola z korzenną nutą

 Połączenie rukoli z pomarańczą wydaje się początkowo dość niespójne. Po jakimś czasie jednak się przekonałałam i szczerze przyznam, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona;) Dopełnieniem jest imbir, kardamon, miód i cytryna.

Składniki:
  • 150 g rukoli
  • 1 dość duża pomarańcza
  • 1 łyżka miodu
  • 1 owoc kardamonu, roztarty w moździerzu
  • 0, 5 cm,  startego imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
Pomarańczę obrać, rozdzielić na cząstki, pokroić na mniejsze kawałeczki. Miód, sok i skórkę z cytryny, imbir oraz  kardamon wymieszać, zalać pomarańczę w miseczce. Rukolę dokładnie opłukać, dodać do pomarańczy z sosem, wymieszać. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz