Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami- krucho- drożdżowe za razem miękkie i chrupiące. Poza sezonem użyjcie mrożonych śliwek albo powideł śliwkowych, na przykład ze słodkich węgierek. Ja gotowe ciasto polałam lukrem z soku i skórki cytrynowej utartymi z cukrem pudrem, ale równie dobrze możecie zastąpić go maślaną kruszonką z cynamonem. Ciasto krucho- drożdżowe świetnie sprawdzi się też do przygotowania rogalików i ciastek!
 
Składniki na ciasto ze śliwkami:
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i łyżkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Resztę mąki przesiać do miski, dodać masło, zaczyn drożdżowy i zagnieść ciasto. Odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę.

Ponadto:
  • 500 g śliwek
Śliwki przepołowić i pozbawić pestek.
Blachę o wymiarach 20 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, przełożyć do blachy, wyłożyć śliwki. Odstawić na około 30 minut, by podrosło. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!
 

21 komentarzy:

  1. Cudowne zdjęcia.

    Ciasto wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, cudne to ciasto, cudne!

    OdpowiedzUsuń
  3. piekne zdjęcia cudny talerzyk i pycha ciacho

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. arcydzieło:D szkoda jeść tak cudnie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne! Porcja idealna na jeden raz dla takiego łakomczuszka na drożdże i śliwki jak ja:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne ciasto, ale najbardziej podobają mi się zdjęcia. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ze śliwkami wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliwka mnie zdecydowanie kupiła ;). Dziś wprawdzie mam w planie Wrocław, restauracja w centrum i teatr, ale jutro zdecydowanie kupuję składniki i zabieram się za te śliwki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto pewnie pyszne, zdjęcia ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda fantastycznie. Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smakowity blog, przejrzysty i kolorowy :) Będę tu zaglądać :)
    Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń