Konfitura morelowa

Najprostszy przepis na konfiturę z moreli- cukier z wanilią może być z powodzeniem zastąpiony zwykłym kryształem. Przed zasypaniem owoców cukrem koniecznie sprawdźcie, jak bardzo są słodkie- możecie wtedy zmniejszyć ilość cukru nawet o połowę. Taka lekko kwaśna konfitura będzie świetnym nadzieniem do świątecznych pierniczków albo słodkich racuchów czy naleśników. Jeżeli skórki moreli Wam przeszkadzają gotową konfiturę przecedźcie przez sito.

Składniki na konfiturę morelową:
  • 1 kg moreli
  • 150 g cukru
  • 50 g cukru z wanilią
Morele pokroić na połowy, wypestkować. Owoce włożyć do szerokiego garnka, zasypać cukrem i cukrem z wanilią, odstawić na 15 minut, by puściły sok.
Gotować konfiturę przez około 1,5 godziny, do odparowania większości soku. Przełożyć do wyparzonych słoików i  szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem. Smacznego!
 

2 komentarze: