Bajaderka bez pieczenia

   Spód do tego ciasta możecie upiec z kruchego ciasta lub zrobić go ze zwykłych herbatników. Masa będzie najlepsza z kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, chociaż twarda marmolada czy gęstszy dżem też dadzą radę :) Jeśli chcecie, dodajcie do niego alkohol, Wasze ulubione orzechy i suszone owoce. Całość tworzy ekspresowy i bardzo dobry, łatwy w przygotowaniu deser.



  • 200 g ciastek maślanych lub herbatników
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki twardej marmolady lub gęstego dżemu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • opcjonalnie: łyżeczka rumu lub kropla aromatu
  • garść bakalii

  • 50- 100 g czekolady
  • 2- 3 łyżki masła

3- 5 herbatników ułożyć w keksówce. Resztę zemleć tak, by powstały okruszki, wymieszać w misce z mlekiem,  marmoladą, kakaem, rumem, bakaliami i czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Masę przełożyć na spód z herbatników. Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem, przelać i rozprowadzić na masie z ciastek. Chłodzić 2- 12 godzin. Smaczego!

6 komentarzy: