Knoppersowe pralinki z nutellą

    Wróciłam. Spragniona kolejnych wrażeń we własnej kuchni, dziś przedstawiam Wam przepis jeszcze sprzed wyjazdu. Czekoladowe kulki, z chrupiącymi orzechami i wafelkami, mocno przypominające smak popularnego batona. Przygotowanie jest błyskawiczne, a efekt pyszny w formie twardszych, lodowych, nutellowych kulek lub schłodzonych pralinek. Pycha;)
  • 200 g lekko schłodzonej nutelli
  • 100 g orzechów laskowych
  • kilka migdałów
  • blat wafli tortowych
  • ziarenka z 1/4 laski wanilii
Wafle połamać na drobne kawałeczki. Podprażyć razem z orzechami na suchej patelni, przez kilkanaście sekund. Patelniową mieszankę posiekać, połączyć z nutlellą i wanilią. Formować kuleczki (6- 10), układać na papierze do pieczenia. Chłodzić 3- 4 godziny lub mrozić 30- 60 minut. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Cieknie ślinka. Nie pogardziłabym takimi pralinkami. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię Knoppersy, więc chętnie zjadłabym Twoją pralinkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wyglądają, nie pogardziłabym! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale ekstra te pralinki! a co dać do środka, ab stworzyć warstwę białą, z mleka? aach, to by wtedy dopiero było!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko, myślę, że można by roztopić trochę masła z cukrem pudrem, potem dodać trochę mleka, mleka w proszku i wanilii :)

      Usuń