Zdrowsze niż klasyczne, a do tego pyszne i pachnące drożdżami. W zależności od sezonu- ze świeżymi owocami lub dżemem. Na początek wakacji:)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 12 g drożdży
- 250 g mąki pszennej, typ 450
- 100 g mąki pszennej, typ 2000
- 50 g mąki żytniej, typ 750
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki zimnego mleka (może być roślinne)
- 4- 6 łyżek oleju
- porzeczki lub ulubione owoce
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru, resztę przesiać z mąką. Do drożdży
dodać mleko i wodę, wymieszać, dodać do mąki, wymieszać łyżką. Do ciasta dodać
olej, wymieszać dłonią i dokładnie wyrobić na blacie. Odłożyć na 1, 5- 2 h
przykryte ściereczką. Przez czas wyrastania ciasta umyć, odszczypułkować i
porzeczki. Ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować bułęczkę nadziną owocami. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Odłożyć do wyrośnięcia na 15-
25 minut, nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec około 30 minut. Podawać jeszcze
ciepłe. Smacznego!
wyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńświetne bułeczki, szkoda, że nie ma zdjęcia "rozerwanej" bułeczki, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie lub przekąskę, wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńciekawe jak wygladaja w srodku:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń