Puszyste bułeczki z porzeczkami

   Zdrowsze niż klasyczne, a do tego pyszne i pachnące drożdżami. W zależności od sezonu- ze świeżymi owocami lub dżemem. Na początek wakacji:)



  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 12 g drożdży
  • 250 g mąki pszennej, typ 450
  • 100 g mąki pszennej, typ 2000
  • 50 g mąki żytniej, typ 750
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki zimnego mleka (może być roślinne)
  • 4- 6 łyżek oleju
  • porzeczki lub ulubione owoce
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru pudru, resztę przesiać z mąką. Do drożdży dodać mleko i wodę, wymieszać, dodać do mąki, wymieszać łyżką. Do ciasta dodać olej, wymieszać dłonią i dokładnie wyrobić na blacie. Odłożyć na 1, 5- 2 h przykryte ściereczką. Przez czas wyrastania ciasta umyć, odszczypułkować i porzeczki. Ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować bułęczkę nadziną owocami. Ułożyć na natłuszczonej blasze.  Odłożyć do wyrośnięcia na 15- 25 minut, nagrzać piekarnik do 240 stopni. Piec około 30 minut. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!

4 komentarze:

  1. świetne bułeczki, szkoda, że nie ma zdjęcia "rozerwanej" bułeczki, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na śniadanie lub przekąskę, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe jak wygladaja w srodku:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń