Cebularze lubelskie- bez jajek

 

Składniki:
  • 375- 400 g mąki
  • 220 ml mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • farsz cebulowy
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać podgrzane mleko, wymieszać, odstawić na chwilę- przez ten czas przesiać mąkę. Do mąki dodać mleko z drożdżami oraz masło i cukier z wanilią. Wymieszać łyżką i na blacie dobrze wyrobić ciasto. Odłożyć na 2- 6 godzin, przykryte ściereczką.
Podzielić na 5- 8 kulek, rozwałkować, nałożyć farsz. Odłożyć na 15- 30 minut do wyrośnięcia. Piec 20- 30 minut w 200 stponiach. Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz