Inne spody mazurkowe






Składniki na 3 spody (10x 15 cm):
  • 2 szklanki mąki
  • 35 g masła
  • łyżka śmietany (12 lub 18%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru z wanilią

Mąkę posiekać z masłem, dodać pozostałą składniki, chłodzić 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko, wyciąć prostokąty (może być jeden większy lub kilka małych), ponakuwać widelcem. Piec 10- 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Możemy je posmarować np. gotową masą krówkową lub dżemem i przyozobić. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Maślane spody także zawierają masło, śmietanę a te są niedozwolone w naszej akcji Słodka Wielkanoc Alergika. Muszę je niestety odrzucić. Ale pomysł na maślane spody zapamiętam dla moich Nie Alergików:)

    OdpowiedzUsuń