Makaron ze szpinakiem to kolejna propozycja na szybki obiad. Użyjcie ulubionego sera, dobrze sprawdzi się feta, mozzarella, a nawet zwykła gouda- ja wybrałam ser pleśniowy. Makaron ze szpinakiem możecie też przegotować jako zapiekanka, mieszając wszystkie składniki z jajkiem i faszerując paprykę, cukinię czy kabaczki. W dietetycznym wariancie użyjcie pełnoziarnistego makaronu i zmniejszcie jego ilość, nie przesadzajcie z serem i pamiętajcie też o dużej szczypcie mielonej ostrej papryczki!
Składniki na makaron ze szpinakiem (1 porcja):- 50 g makaronu
- 200 g szpinaku
- 50 g sera gorgonzola
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Szpinak zalać kilkoma łyżkami wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ser, doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć na talerz, dodać sos szpinakowy. Smacznego!
mmm jak pysznie, bardzo lubię to danie ;)
OdpowiedzUsuńZ gorgonzolą musiało być pysznie. Ona świetnie łączy się ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy klasyk :) mój ulubiony sposób na makaron. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuń