tag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post6050755539913035130..comments2023-05-30T11:18:55.456+02:00Comments on Waniliowa kuchnia: Konkurs z Premium Rosa1http://www.blogger.com/profile/18318986304830607894noreply@blogger.comBlogger46125tag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-84891851235760778772012-07-25T12:19:52.789+02:002012-07-25T12:19:52.789+02:00Na facebooku jestem Beata Jabłońska z HrubieszowaNa facebooku jestem Beata Jabłońska z HrubieszowaErvishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-21842045553007398602012-07-23T14:22:18.221+02:002012-07-23T14:22:18.221+02:00Polecam również suszoną limę.
5 kg pomidorów lima...Polecam również suszoną limę.<br /><br />5 kg pomidorów lima<br />3-4 szkalnki oleju słonecznikowego <br />1 szklanka oliwy z oliwek <br />1,5 główki czosnku <br />bazylia (świeża)<br />oregano suszone<br />tymianek suszony<br />bazylia suszona<br />Sól <br /><br />Pomidory dokladnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, wycinamy szypułki. Ukladamy na blaszce wyłożonej papierem do BernadettaPhttp://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-2869700619534761392012-07-23T14:18:12.014+02:002012-07-23T14:18:12.014+02:00Ostatnio przyrządziłam też pyszny dżem wiśniowo- c...Ostatnio przyrządziłam też pyszny dżem wiśniowo- czekoladowy i właśnie pomyślałam, że będzie doskonały, jeśli dodamy do niego orzechy laskowe... <br /><br />6 kg wiśni<br />20 dag ciemnego kakao<br />40 dag łuskanych orzechów włoskich<br />cukier<br /> <br /> <br /> <br />Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy. Wkładamy do garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy (aby owoce tylko lekko BernadettaPhttp://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-38726031836414329722012-07-23T14:15:55.219+02:002012-07-23T14:15:55.219+02:00Zmobilizowałam się, bo zestaw baaardzo smakowity :...Zmobilizowałam się, bo zestaw baaardzo smakowity :)<br /><br /><br />Polecam dżem rabarbarowo- truskakowy.<br /><br />Do jego przygotowania potrzebne są:<br /> <br />60 dag rabarbaru<br /> <br />1,2 kg truskawek<br /> <br />cukier<br /> <br /> <br /> <br />Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy mniej więcej na 1-1,5 cm kawałki. Zasypujemy szklanką cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2 BernadettaPhttp://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-3885334523674249902012-07-21T20:03:47.928+02:002012-07-21T20:03:47.928+02:00Ulubione przetwory?
Sałatka paprykowo-pomidorowa! ...Ulubione przetwory?<br />Sałatka paprykowo-pomidorowa! Świetna jako dodatek do kanapek, obiadu, jako sos na pizzę. Lub - popisowo - na imprezy jako dip do paluchów drożdżowych (takich posypanych serem, sezamem, makiem lub kminkiem). <br /><br />Przepis: <br />1,5 kg papryki i 0,5 kg cebuli pokroić w kostkę i posolić 1 łyżką soli. Odstawić na 4 godziny.Odcedzić powstały sos. <br />Zalewa : 0,5 Pyszna Pasjahttp://pysznapasja.wordpress.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-66932689018664921462012-07-14T14:57:29.494+02:002012-07-14T14:57:29.494+02:00na fb jestem jako Aleksandra B. (znajdziesz mnie, ...na fb jestem jako Aleksandra B. (znajdziesz mnie, mam takie samo zdjęcie profilowe ;)Olahttps://www.blogger.com/profile/16512844499640756385noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-38335432039807189752012-07-14T14:14:53.201+02:002012-07-14T14:14:53.201+02:00Moja druga propozycja to :
Kabaczek na słodko
Kaba...Moja druga propozycja to :<br />Kabaczek na słodko<br />Kabaczka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwierć plasterki.<br />Zważyć obranego kabaczka i tyle ile waży odważyć cukru.<br />Ugotować kabaczka w czystej wodzie a następnie odcedzić i dodać cukier.<br />Ciągle mieszając poczekać aż cukier się rozpuści.<br />Wtedy dodać kilka goździków, aromat cytrynowy,aromat waniliowy.Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-37926615463010343842012-07-14T14:12:31.073+02:002012-07-14T14:12:31.073+02:00Proponuję wiśnie smażone w syropie
POTRZEBNE:
1 kg...Proponuję wiśnie smażone w syropie<br />POTRZEBNE:<br />1 kg wiśni wydrylowanych<br />1 kg cukru<br />Wiśnie zasypać cukrem i zostawić na noc aby puściły sok.<br />Potem smażyć wiśnie tak długo aby sok wyparował a wiśnie były zanurzone w gęstym syropie.<br />Jest to kwestia godziny może dwóch bo zależy to od soku jaki puszczą wiśnie.<br />Gorące nalewać do słoików,zakręcić i odwrócić do góry dnemDorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarekhttps://www.blogger.com/profile/15539526385577328100noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-47563630564343562382012-07-14T12:58:45.714+02:002012-07-14T12:58:45.714+02:00Chciałam zgłosić swoją propozycję, która znajduje ...Chciałam zgłosić swoją propozycję, która znajduje się w linku poniżej.<br />W poście starałam się delikatnie nakreślić dlaczego akurat ten przepis ;)<br /><br />http://kokilka.blogspot.com/2012/07/konfitury-wisniowe-owoce-cukier-i.html<br /><br />mail: aleks.bell@wp.plOlahttps://www.blogger.com/profile/16512844499640756385noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-32385466811564776252012-07-13T20:29:15.585+02:002012-07-13T20:29:15.585+02:00Dzęm brzoskwiniowy z migdałąmi i rumem
Składniki
...Dzęm brzoskwiniowy z migdałąmi i rumem<br /><br />Składniki<br />1 kg nektarynek (waga bez pestek)<br />ok. 100-200g cukru lub więcej w zależności od słodyczy owoców<br />sok z limonki<br />100g obranych migdałów<br />2 łyżeczki rumu<br /><br />Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy w małą kostkę. Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 godzin ( Ervishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-36141507899354927622012-07-13T19:46:23.829+02:002012-07-13T19:46:23.829+02:00Konfitura gruszkowa z makiem i wanilią
Przepis b...Konfitura gruszkowa z makiem i wanilią <br /><br />Przepis babci<br />Składniki<br />1 kg gruszki<br />3 łyżki soku z cytryny<br />ok. 100g cukru<br />laska wanilii<br />suchy mak (wedle uznania)<br /><br />Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do garnka, zasypujemy cukrem, polewamy sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy i zostawiamy na ok 2 godziny ażErvishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-31033726437750718432012-07-13T19:26:31.340+02:002012-07-13T19:26:31.340+02:00Konfitura gruszkowa z wanilia
Składniki
2 kg grusz...Konfitura gruszkowa z wanilia<br />Składniki<br />2 kg gruszek<br />około 200 g cukru (lub mniej do smaku)<br />laska wanilii<br /><br />Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy do niego owoce, pokruszoną laskę wanilii, cukier gotujemy często mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Kiedy owoce częściowo się rozpadną, Ervishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-73397746031392841222012-07-13T14:22:48.521+02:002012-07-13T14:22:48.521+02:00Dżem truskawkowy:
1 kg truskawek
800 g cukru
sok i...Dżem truskawkowy:<br />1 kg truskawek<br />800 g cukru<br />sok i miąższ z 1 cytryny<br />skórka z 1/4 cytryny<br /><br />Wykonanie:<br /><br /> <br /><br />Krok 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osuszamy na papierowym ręczniku i zasypujemy w misce cukrem. Odstawiamy na ok. 1-2 godziny.<br /><br />Krok 2. Przekładamy truskawki z cukrem i puszczonym sokiem oraz sokiem i wyszorowaną, sparzoną Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-39040784793972431682012-07-13T14:21:15.052+02:002012-07-13T14:21:15.052+02:00Czeko wiśnia
Składniki
500 g wiśni
200-...Czeko wiśnia <br /><br />Składniki<br /><br /> 500 g wiśni<br /> 200-250 g cukru<br /> 1 łyżeczka cukru z wanilią<br /> 2 łyżki kakao<br /> 1/2 tabliczki czekolady deserowej<br /><br /><br />Przygotowanie zaczynam od wrzucenia wydrylowanych wiśni na patelnię. Chwilę podgrzewam, dodaję cukier, mieszam i zostawiam aż większość soku odparuje. Kiedy całość jest gęsta to dodaję cukier zAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-73901101384463996332012-07-13T10:36:21.847+02:002012-07-13T10:36:21.847+02:00Kilka lat temu, będą u znajomej przekonałam się o ...Kilka lat temu, będą u znajomej przekonałam się o tym, że brukselka również nadaje się do przygotowania przetworów. Oto przepis:<br /><br />2 kg brukselki<br />3 szklanki wody<br />1,5 szklanki octu winnego<br />4 łyżki cukru<br />6 łyżeczek soli<br />po łyżeczce ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy.<br /><br />Oczyszczamy brukselkę z wierzchnich listków i wkładamy do wrzącej osolonej Anetanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-39091056471048868622012-07-12T19:58:35.255+02:002012-07-12T19:58:35.255+02:00Marmolada z arbuza
2 kg arbuza
200 g cukru
sok z ...Marmolada z arbuza <br />2 kg arbuza<br />200 g cukru<br />sok z 1-2 cytryn<br /><br />Arbuz obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, usuwamy pestki, wydrążamy i wyciskamy sok. Całość przekładamy do rondla, zasypujemy cukrem, dolewamy sok z wyciśniętej cytrynyi gotujemy 5-10 minut aż masa zgęstnieje. Jeśli masa nie chcę zstężeć dodajemy jeszcze odrobinę soku. W trakcie gotowania należy spróbować Ervishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-77465019268551927552012-07-12T17:59:38.531+02:002012-07-12T17:59:38.531+02:00Marmolada grejpfrutowa
Składniki (nieco pomad 1l)...Marmolada grejpfrutowa<br /><br />Składniki (nieco pomad 1l)<br />2 duże różowe grejpfruty (ok. 1,750kg)<br />4 szklanki cukru<br />sok z 2 cytryn<br /><br />W dużym garnku umieszczamy grejpfruty i zalewamy je wodą tak by swobodnie unosiły się nad powierzchnią i gotujemy przez ok. 2 godziny aż owoce miękną. Jeśli w trakcie gotowania odparuje nam woda, należy ją uzupełniać. Następnie odcedzamy Ervishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-8810210977980625612012-07-12T17:14:17.526+02:002012-07-12T17:14:17.526+02:00Dżem brzoskwiniowo-kawowy z nutką wanilii
Składni...Dżem brzoskwiniowo-kawowy z nutką wanilii<br /><br />Składniki (3-4 słoiczki 400ml)<br />1 kg nektarynek (waga bez bestek)<br />ok. 100g cukru lub więcej w zależności od słodyczy owoców<br />sok z limonki<br />laska wanilii<br />4 łyżeczki kawy<br />woda<br /><br />Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy w małą kostkę. Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy naErvishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-43682481038267196172012-07-12T16:39:50.118+02:002012-07-12T16:39:50.118+02:00Konfitura brzoskwiniowa z czekoladą
Składniki
2,...Konfitura brzoskwiniowa z czekoladą <br /><br />Składniki<br />2,5 kg brzoskwiń/nektarynek przed wypestkowaniem<br />ok. 400g cukru (ilość zależna od stopnia dojrzałości owoców)<br />100g kakao<br />50-60 ml likieru czekoladowego<br /><br />Owoce myjemy, kroimy na małe kawałki, usuwamy z nich pestki zasypujemy cukrem, zalewamy połową likru czekoladowego i zostawiamy na 2-3 godziny lub na noc. Ervishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-62062331537958615742012-07-12T15:44:31.681+02:002012-07-12T15:44:31.681+02:00Czekoladowy dżem z wiśniami
Składniki na 2 słoi...Czekoladowy dżem z wiśniami <br /><br /><br />Składniki na 2 słoiczki 300 ml:<br /> 1 kg wydrylowanych wiśni<br /> ok. 30 dag cukru lub więcej<br /> 30 g kakao<br /> 1 łyżka rumu<br /><br />Wiśnie przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu by owoce nie przywarły do dna do momentu aż woda Ervishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-50952769741111718042012-07-12T10:58:18.619+02:002012-07-12T10:58:18.619+02:00Swojska kiełbasa w słoikach
Chcę się podzielić pr...Swojska kiełbasa w słoikach<br /><br />Chcę się podzielić przepisem na bardzo smaczną kiełbasę. Na pewno obok przetworów owocowych i warzywnych przyda się na wiele okazji. Gotowy przetwór przechowywać najlepiej w lodówce do 3 miesięcy. <br /><br />- 2 kg wieprzowiny bez kości np karczek<br />- 200 g świeżej słoniny<br />- 6 ząbków czosnku<br />- 1,5 łyżeczki pieprzu<br />- kilka ziaren gorczycy<Anetanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-38651992418370947272012-07-11T20:01:28.017+02:002012-07-11T20:01:28.017+02:00uwielbiam robienie przetworów, może dlatego, że że...uwielbiam robienie przetworów, może dlatego, że że jestem typem "chomika" - uwielbiam chomikować przeróżne rzeczy "na przyszłość, bo przecież na pewno się przyda!" ;) A takie np. konfitury są i "na później" no i naprawdę się przydają... W dodatku pysznie smakują. Podam jednak przepis na dżem, którego sama nigdy nie robiłam i długo nie zrobię nie dlatego, że jest justyna :)noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-60986546142432604562012-07-11T19:05:19.648+02:002012-07-11T19:05:19.648+02:00Dżem z marchewki
Składniki
1 kg marchwi
sok z 3 c...Dżem z marchewki<br /><br />Składniki<br />1 kg marchwi<br />sok z 3 cytryn<br />500g cukru<br /><br />Marchewki dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy marchew z wody i miksujemy lub rozdrabniamy ją na drobne kawałeczki. Dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez następne 30-35 minut co jakiś czas mieszamy, żeby dżem nie przywarł do garnka. Gotowy Ervishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-60768554048680577562012-07-11T18:09:00.837+02:002012-07-11T18:09:00.837+02:00Dżem agrestowy
Przepis od babci
Składniki (5 słoic...Dżem agrestowy<br />Przepis od babci<br />Składniki (5 słoiczków po 300 ml)<br />2,5 kg agrestu<br />1 kg cukru<br /><br />Agrest obieramy, płuczemy i pozbywamy się zepsutych owoców. Połowę z nich rozgniatamy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na co najmniej 40 minut aż puszczą sok. Następnie przekładamy je do garnka z grubym dnem i zagotowujemy po czym dodajemy pozostałe owoce. Całość gotujemy na Ervishahttps://www.blogger.com/profile/07917696057008262139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-756810770458850692.post-88093267665790408502012-07-11T17:32:03.794+02:002012-07-11T17:32:03.794+02:00Dżem brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym
Składniki:...Dżem brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym<br />Składniki:<br /> 4 kg brzoskwiń,<br /> 1 szkl. cukru,<br /> 1 op Żelfix 3:1,<br /> 1 op galaretki brzoskwiniowej,<br /> 1 szkl. soku marchwiowego<br />Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić je na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużego garnka i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, powinny być widoczne kawałki Jola Perz-Stragahttp://straga.blox.plnoreply@blogger.com