Napoleonka

   Napoleonka na kruchym cieście, czyli duże, kruche ciastka przełożone masą budyniową. Do jej przygotowania nadadzą się też skrawki ciasta z wielkanocnego mazurka albo sernika. Wystarczy je rozwałkować (im cieniej tym lepiej, napoleonka będzie miała wtedy więcej warstw), powykrawać koła i dalej postępować jak w przepisie. Jej smak możecie zmieniać, co kilka warstw dodając na przykład marmoladę, kawałki czekolady czy posiekane batoniki :)


 

kruche ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 60 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kremówki
  • kostka lodu
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, kremówkę i stopiony lód, szybko zagnieść ciasto. Chłodzić przez minimum 30 minut. Rozwałkować na grubość 1- 2 mm, wykrwawać koła o średnicy 7- 10 mm. Piec około 10- 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

masa budyniowa:
  • opakowanie budyniu (40 g)
  • 500 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 3- 4 łyżki cukru z wanilią
Około 450 ml mleka zagotować, w pozostałej części rozpuścić budyń i cukier. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń, mieszać aż masa zgęstnieje i odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować na puch, stopniowo dodawać budyń, ciągle miksując.
Wystudzone ciastka przekładać masą budyniową. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Smacznego!

17 komentarzy:

  1. I ładnie to tak kusić ;) Wygląda rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej !

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda trochę jak warstwowe tiramisu ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Teraz mam ochotę na coś słodkiego... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja jestem przyzwyczajona do innej napoleonki ale twoja prezentuje sie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne rozwiązanie i bardzo ciekawa interpretacja napoleonki:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką napoleonkę zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Porwałabym kawałeczek. Smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają jak pancakesy <3 super apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. ale super pomysł :) Taaaka wysoka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oo, połączenie kruchego ciasta i kremu, to lubię! <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Oo, połączenie kruchego ciasta i kremu - to lubię <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń