Blok czekoladowy z orzechami

   Blok czekoladowy to na pewno dobrze Wam znany, mniej lub bardziej lubiany deser. Możecie go przygotować z herbatnikami, kruchymi ciasteczkami, bakaliami albo piankami marsmallow. Moja ulubiona wersja to tylko maślane ciastka i orzechy włoskie :) Żeby całe ciasto było bardziej czekoladowy niż sama nazwa polejcie go warstwą gorzkiej czekolady lub dodajcie kilka kostek do jeszcze ciepłej masy kakaowej!


  • 150 g masła
  • 100 g margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 450- 500 g mleka w proszku
  • 400 g herbatników lub ciastek maślanych
  • szklanka ulubionych bakalii
 W rondelku podgrzać masło, margarynę wodę, cukier i kakao, mieszać aż do rozpuszczenia się tłuszczu, odstawić do przestudzenia na około 10 minut. Po tym czasie do masy dodawać stopniowo po 2- 3 łyżkach mleka w proszku, cały czas miksując. Połowę herbatników zemleć na pył, drugą połamać na kawałki, całość dodać do masy kakaowej razem z bakaliami, wymieszać łyżką. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść wilgotną dłonią. Chłodzić minimum 3 godziny, a najlepiej całą dobę. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Uwialbiam duże kawałki orzechów włoskich w wypiekach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. o jej wygląda super:) naprawdę pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm, to jeden z moich ulubionych deserów :) chyba jak żaden inny przypomina dzieciństwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm, to jeden z moich ulubionych deserów :) chyba jak żaden inny przypomina dzieciństwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak dzieciństwa, najulubieńszy <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń