Ciasto Ferrero Rocher

    Chyba jeden z najbardziej czekoladowych wypieków jakie robiłam :) Przygotowanie jest naprawdę banalne i szybkie. Łyżeczka przechodzi przez nie jak przez masło, smak bardzo satysfakcjonuje, a szczególną popularnością cieszył się krem, bo to właśnie on nadaje ciastu smak znanych czekoladek ;)



ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 3/4 szklanki cukru, najlepiej brązowego
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka mleka 
krem:
  •  200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 500 ml kremówki
  • 2 opakowanie śmietan- fix' ów (18 g)
  • 150 g orzechów laskowych
  • 200 g wafelków orzechowych lub muszelek do lodów
 polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka miodu
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  Wszystkie składniki ciasta połączyć, przelać do natłuszczonej formy (20 x 20), piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  Kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fix'ami, dobrze schłodzić.  Orzechy posiekać, wafelki pokroić lub połamać, wszystko podprażyć na suchej, nagrzanej patelni. Czekoladę (mleczną i gorzką) rozpuścić, wystudzić, wymieszać z zawartością patelni oraz ubitą wcześniej śmietanką.
  Wszystkie składniki polewy połączyć podgrzewając w rondelku.
  Wystudzone ciasto przepołowić (tak, by powstały 2 blaty), spód posmarować kremem, przykryć drugą częścią, posmarować przestudzoną polewą. Chłodzić 2-4 godziny. Smacznego!

25 komentarzy:

  1. lubie takie mocno czekoladowe smaki!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie sliczne! Da sie bez smietanfixow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie- myślę, że jak najbardziej, dodając do jakichś 300 ml kremówki 3- 4 łyżki serka mascarpone (lub twarożku) i ubijając to na puszystą masę (chodzi właśnie o konsystencję). :)

      Usuń
  3. Jej, sama ta nazwa pobudza moje ślinianki. Ferrero Rocher były moimi ulubionymi czekoladkami :) Twoje ciasto wygląda wspaniale, ale pewnie w smaku jest jeszcze lepsze, o ile to możliwe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być przepyszne i słodziutkie! poproszę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolady nigdy nie za wiele ;) Chętnie bym spróbowała twojego dzieła!

    OdpowiedzUsuń
  7. wolę te czekoladki od raffaello :) ciacho godne uwagi!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciacho! Wygląda zniewalająco i baaaarzdo czekoladowo!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. O raju, ale ciacho, aż słów brak! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale czekoladowo, aż obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh, yummy. Ja to ciasto kiedyś dostosuję dla wegan.

    OdpowiedzUsuń
  12. Cukierki lubię więc ciasto chyba też by mi przypadło do gustu :3

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowności, upiekę na specjalną okazję!

    OdpowiedzUsuń
  14. wow! jeżeli smakuje choc w połowie tak dobrze jak wygląda to biorę w ciemno! zapisuję i czekam teraz na jakąś odpowiednią okazję:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmmm, aż ślinka leci! :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń