Czekoladowa kanapka z malinami

  Składa się z puszystego, kakaowego biszkoptu, kleksów bitej śmietany i kwaśnych, świeżych malin. Jest bardzo smaczna, szczególnie w upały po dobrym schłodzeniu! :)




  • 3 jajka
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej
  • 3- 4 łyżki kakao
  • 50 g cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli  




  • pół szklanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • łyżka cukru pudru

  • maliny lub dżem malinowy
  Oba rodzaje mąki przesiać z proszkiem. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka posolić, ubić na sztywno, dodać cukier i ponownie zmiksować na gęstą masę. Do masy z żółtek dodać mąkę, wymieszać z 1/3 piany z białek. Dodać pozostałą masę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24- 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25- 30 minut.
   Przez ten czas kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem i cukrem z wanilią. Przestudzony biszkopt przekroić na 4 części, przełożyć bitą śmietaną (opcjonalnie z dżemem). Udekorować świeżymi owocami. Smacznego!

5 komentarzy: