Miodowy orzechowiec- bez jajek

  



Składniki:
Ciasto:
  • 2 filiżanki mąki pszennej
  • 1 filiżanka mielonych orzechów włoskich
  • 1,5 filiżanki cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 filiżanki gorącej wody
  • 3/4 filiżanki rozpuszczonego masła, około 40 g
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulowanej
Masa budyniowa:
  • 1 budyń
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cukru z wanilią
  • dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe
Skorupka:
  • 150 g orzechówk włoskich
  • 1 filiżanka cukru
  • 4 łyżki wody

Wszystkie suche (oprócz kawy) składniki ciasta mieszamy. Miód rozpuszczamy z masłem w ronedlku, do wrzątku wsypujemy kawę i ocet, łączymy. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy, przekładamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy 25- 35 minut w 200 stopniach. Budyń przygotowany wg opisu na opakwaniu miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy cukier z wanilią i jeszcze raz łączymy. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Pierwszy smarujemy połową masy budyniowej, drugi- dżemem, a trzeci- kolejną porcją budyniu. Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i w kilka chwil (1- 2,5 minuty) po zagotowaniu dodajemy orzechy. Masą karemlowo- orzechową dekorujemy ciasto. Chłodzimy 3- 24 godziny. Smacznego!

1 komentarz:

  1. mając ponad 5 kg orzechów w domu szukałam inspiracji i własnie znalazłam ^^
    idę przetestować, ale zapowiada sie cudnie c:

    OdpowiedzUsuń