Składniki:
Ciasto:
- 2 filiżanki mąki pszennej
- 1 filiżanka mielonych orzechów włoskich
- 1,5 filiżanki cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 filiżanki gorącej wody
- 3/4 filiżanki rozpuszczonego masła, około 40 g
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulowanej
- 1 budyń
- 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki cukru z wanilią
- dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe
- 150 g orzechówk włoskich
- 1 filiżanka cukru
- 4 łyżki wody
Wszystkie suche (oprócz kawy) składniki ciasta mieszamy. Miód rozpuszczamy z masłem w ronedlku, do wrzątku wsypujemy kawę i ocet, łączymy. Do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy, przekładamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy 25- 35 minut w 200 stopniach. Budyń przygotowany wg opisu na opakwaniu miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy cukier z wanilią i jeszcze raz łączymy. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty. Pierwszy smarujemy połową masy budyniowej, drugi- dżemem, a trzeci- kolejną porcją budyniu. Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i w kilka chwil (1- 2,5 minuty) po zagotowaniu dodajemy orzechy. Masą karemlowo- orzechową dekorujemy ciasto. Chłodzimy 3- 24 godziny. Smacznego!
mając ponad 5 kg orzechów w domu szukałam inspiracji i własnie znalazłam ^^
OdpowiedzUsuńidę przetestować, ale zapowiada sie cudnie c: