Chrupiące chipsy z grilla

Właściwie nie przypominają chipsów, brak mi jednak pomysłu na tytuł, który zachęciłaby Was do ich przygotowania, a naprawdę warto! Świetnie nadadzą się do wszelkiego rozdaju dipów, sosów czy po prostu kiełbasek z ketchupem;)

Składniki:
  • 375- 400 g mąki
  • 220 ml wody
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka soli lub ulubionych ziół

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać podgrzaną wodę, wymieszać, odstawić na chwilę- przez ten czas przesiać mąkę. Do mąki dodać mleko z drożdżami oraz masło i sól. Wymieszać łyżką i na blacie dobrze wyrobić ciasto. Odłożyć na 2- 4 godzin, przykryte ściereczką. Potem ciasto cienko rozwałkować wycinać szerokie paseczki . Odłożyć na 15. Przez ten czas rozgrzać grilla, tacki natłuszczyć. Grillować 5- 12 minut bez pokrywy, w trakcie obracając. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ale pomysłowe :) Nie jadam chipsów, ale na te bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń