Boski, czekoladowy tort z malinami

 

Mocno czekoladowy, kremowy, po prostu boski! Pachnie czekoladowym latem, wakacjami, pierwszymi malinami. Myślę, że fajnym dodatkiem smakowym będzie syrop malinowy- w cieście  lub dżem malinowgo nałożony już na gotowy torcik.

 
Ciasto:
  • 3 filiżanki mąki pszennej
  • 2 filiżanki cukru
  • 1/2 filiżanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 filiżanki wrzątku
  • 3/4 filiżanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, granulowanej
Krem:
  • 150 g serka mascerpone
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • maliny do dekoracji

 
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, olej, ocet i aromat waniliowy. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30- 40 minut w 180 stopniach.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serek i wystudzoną czekoladę, zmiksować. Przełożyć na ciasto. Chłodzić 2- 12 godzin. Udekorować malinami. Smacznego;)

9 komentarzy:

  1. mozna zrobić biszkopt bez jajek ?

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały :) jaką pojemność miały filiżanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, właśnie zważyłam- 70- 75 g;)

      Usuń
  3. jeśli smakuje tak, jak się prezentuje... niebiański!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście wygląda bosko!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jestem pod wrazeniem! :)

    OdpowiedzUsuń