Mleczna kanapka- bez jajek!


To najlepsze czekoladowe ciasto jakie jadłam! Wilgotne, czekoladowe, kuszące kolorem... Do tego krem z bitej śmietany. Przepis znalazłam tutaj i odrobinę zmodyfikowałam. 

Składniki:
Ciasto:
  • 3 filiżanki mąki pszennej
  • 1,5 filiżanki cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 filiżanki gorącej wody
  • 3/4 filiżanki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 1 niepełna łyżka kawy rozpuszczalnej
Krem:
  • 1 szklanka kremówki
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
Wszystkie suche i mokre składniki ciasto połączyć w 2 pojemnikach.  Do suchych wlać mokre- nie odwrotnie- i dokładnie wymieszać. Przelać do keksówki lub odrobinę większej blachy i piec 30- 40 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjąć z blachy, wystudzić. Przygotować krem: mascarpone zmiksowaćz kremówką, aż masa będzie gęsta, dodać cukier, wymieszać, wyłożyć na przepołowiene ciasto, przykryć drugą częścią. Chłodzić 2 godziny do doby (im dłużej będziemy go chłodzić, cisto będzie smacznejsze). Smacznego!



A tutaj jeszcze niedzielny World Baking Day:

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda super!! Sama chyba zrobię, choć "filiżanka" trochę odstrasza^^ Ile dokładnie mieści się w takiej filiżance (ja znalazłam, że jakieś 170ml)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubryko- 100 g danego produktu, to mniej więcej równowartość mojej filiżanki. Oczwyiście róznica 10- 20 g nie zrobi większej różnicy w smaku (to ciasto poprzednio robiłam na szklanki, zamiast filiżanek, było mniej wilgotne, ale nadal smaczne)
      Pozdrawiam! ;)

      Usuń