Apple pie bez mąki

  Niby zwykłe ciasto- trochę masła, cukru i jabłek, ale ani grama w nim mąki:) Z godnością zastępują ją mielone migdały, przez co ma nie tylko więcej wartości odżywczych, ale i lepiej smakuje.



Składniki:
Ciasto:
  • 70 g masła
  • 120 g migdałów blanszowanych
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: szczypta kurkumy
Nadzienie:
  • 3  średnie jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
Migdały posiekać i zmielić w malakserze. Posiekać z masłem, dodać cukier, wodę, sól i kurkumę, zagnieść ciasto. Pozdielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować i wyłożyć okrągłą blaszę (śr. 26 cm). Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wyłożyć na spód, przykryć resztą rozwałkowanego ciasta. Ponakuwać widelcem, piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z cukrem pudrem lub lodami waniliowymi. Smacznego!

                   
                                                                  

6 komentarzy:

  1. Cudowne przepisy! Migdaly maja tylko 5 gr weglowodanow w 100gr!

    OdpowiedzUsuń
  2. A mogłoby się wydawać, że ciasto bez mąki nie wyjdzie, prawda? ;) musi być pyszne z tymi migdałami

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ciasto może się udać bez migdałów ???
    proszę o szybką odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uda się, wystarczy, że zastąpisz je mąką :) najlepiej najpierw wsypać niepełną porcję (jakieś 90- 100 g) i stopniowo zagniatać ciasto, ewentulanie dosypać resztę ;)

      Usuń
  4. czy ciasto może się udać bez migdałów??

    OdpowiedzUsuń
  5. cz ciasto się uda bez migdałów??

    OdpowiedzUsuń