Trochę inne niż te z jajkami, ale nie wegańskie. Fajnym dopełnieniem są wiórki kokosowe i to właśnie im babeczki zawdzięczają ciekawy smak i murzynkową strukturę. Jeśli nie lubicie wiórków możemy je zastąpić migdałami lub większą ilością mąki, a brak formek na muffinki- przygotowaniem w keksówce :)
- 1 i 3/4- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki maślanki
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
- 4 łyżki wiórków kokosowych lub płatków migdałów
- 2 łyżki dowolnego dżemu lub powideł
fajne te muffinki ;) Zapraszam do mnie! http://www.boronappetit.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńPiękne muffinki ale Nie dla Alergika w naszej akcji, ze względu na zawartość maślanki.
OdpowiedzUsuńNie wiem też co z czekoladą, w nazwie występuje a w składzie już nie.
Myślę, że gdyby zastąpić maślankę mlekiem roślinnym zakwaszonym sokiem owocowym też wyszłyby super muffinki:). Może wypróbujesz kiedyś. Przepisu nie mogę dołączyć do akcji:(