Muffinki bez jajek, na maślance

   Trochę inne niż te z jajkami, ale nie wegańskie. Fajnym dopełnieniem są wiórki kokosowe i to właśnie im babeczki zawdzięczają ciekawy smak i murzynkową strukturę.   Jeśli nie lubicie wiórków możemy je zastąpić migdałami lub większą ilością mąki, a brak formek na muffinki- przygotowaniem w keksówce :)

  • 1 i 3/4- 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 4 łyżki wiórków kokosowych lub płatków migdałów
  • 2 łyżki dowolnego dżemu lub powideł
Wszystkie składniki wymieszać w misce- ciasto powinno być dość gęste. Napełnić papilotki (około 15) lub natłuszczoną keksówkę. Piec 20- 25 minut w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!






2 komentarze:

  1. fajne te muffinki ;) Zapraszam do mnie! http://www.boronappetit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne muffinki ale Nie dla Alergika w naszej akcji, ze względu na zawartość maślanki.
    Nie wiem też co z czekoladą, w nazwie występuje a w składzie już nie.
    Myślę, że gdyby zastąpić maślankę mlekiem roślinnym zakwaszonym sokiem owocowym też wyszłyby super muffinki:). Może wypróbujesz kiedyś. Przepisu nie mogę dołączyć do akcji:(

    OdpowiedzUsuń