Ratatouille, czyli po polsku "ratatuj" składa się głównie z warzyw, nie zawiera mięsa- jest to więc danie wegetariańskie. Wszystkie składniki podsmażamy w odpowiednie kolejności, dusimy i gotowe!
Składniki:
- 3 kolorowe papryki
- 1 bakłażan
- 1 niewielka cukinia
- 500 g sparzonych i obranych pomidorów
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 1 ziele angielskie
- 3 ząbki czosnku
- po 2 łyżeczki: rozmarynu, tymianku, majeranku
- oliwa do smażenia
Cebulę, czosnek obrać. Paprykę (proponuję pozostawić "czapeczki"), cukinię, pomidory, cebulę pokroć w kostkę. Na oliwie podsmażać kolejno: cebulę, paprykę, cukinię i bakłażana, pokrojonego tuż przed smażeniem- inaczej zbrązowieje- i wrzucać do garnka. Wszystko dusić z przyprawami, około 20 minut. Proponuję podować w miseczkach i przykrywać "czapeczkami" z papryki:) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz