Ciasteczka "plastry limonki"

Bardzo maślane, bardzo limonkowe, bardzo... Niecodzienne ciasteczka z aromatem limonki, maślane, pełnoziarniste- częściowo z mąki pełnego przemiału. Zachęcam do ich przygotowania!

                                        




pierogi ze słodkim twarogiem


Składniki na blachę ciasteczek:
  • 100 g masła
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2 szklank mąki pszennej, typ 500
  • 1 szklanki mąki pszennej, typ 2500
  • 1/2 szklanki brązowego cukru

Masło posiekać z cukrem, dodać skórkę i mąki, zagnieść. Uformować wałek o średnicy około 2 cm, szczelnie zawinąć w papier do pieczenia, chłodzić w zamrażarniku przez 15 minut. Wyjąć, pociąć na kawałki o szerokości około 2 mm. Ponicinać, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego!



2 komentarze: